Met veel interesse heb ik het voorgenomen SER advies over het nieuwe pensioenstelsel gelezen. Ook de aankondiging van het ABP om vanaf 2018 een persoonlijke pensioenpot voor alle deelnemers mogelijk te maken, is veel belovend. Immers, het huidige collectieve pensioen lijkt wel een woekerpolis. De pensioendeelnemers leggen veel premie in hun pensioenfonds, maar ze weten niet of hun pensioen wordt uitbetaald. Werkgevers zijn vaak genoodzaakt om voor hun werknemers extra premies in te leggen vanwege de lage dekkingsgraad. En pensioenfondsen raken in de problemen door de vergrijzing, lage rekenrente en lage beleggingsopbrengsten.
Bovenstaande aanpassing is een goede eerste stap naar herstel van vertrouwen in het collectieve pensioenstelsel. Het houdt onder andere in transparant inzicht in de waardeopbouw van de pensioenpotten in euro’s op pensioendeelnemersniveau, conform het idee van TWPpensioen. Hierdoor wordt inzichtelijk en begrijpelijk wat de beleggingsopbrengsten van de ingelegde premies zijn en wat de kosten voor pensioenbeheer zijn op deelnemersniveau. Dit is een relatief eenvoudige aanpassing van het huidige stelsel, dat snel kan worden ingevoerd, wat ABP ook voor ogen heeft. Er zal een constructieve dialoog ontstaan tussen pensioendeelnemer, werkgever en pensioenfonds. Ze gaan elkaar begrijpen. Pas als daardoor wederzijds vertrouwen is, zouden we over eventuele andere verbeteringen in het collectieve pensioenstelsel kunnen gaan nadenken.
Te denken valt dan aan concurrentie tussen pensioenfondsen. Daardoor komt er een efficiënter collectief pensioenstelsel, waarin deelnemers en werkgevers kunnen kiezen tussen pensioenfondsen. De pensioenfondsen zullen daardoor beter hun best moeten doen. De goed functionerende pensioenfondsen kunnen zich onderscheiden van de slechter functionerende pensioenfondsen. Werkgevers kunnen betere arbeidsvoorwaarden aanbieden aan hun werknemers en de deelnemers krijgen een beter en goedkoper pensioen. Het zal dus leiden tot een win – win – win situatie.
Het Nederlandse pensioenstelsel kan dan behouden blijven en blijft een grote verworvenheid van onze welvaartsstaat, met zijn solidariteit en collectiviteit. Daar mag Nederland best trots op zijn.
Het “nieuwe in zwang geraakte” individueel pensioenstelsel kan daarnaast blijven bestaan evenals de “oude” lijfrente polissen en het “oude” fiscaal vriendelijk banksparen voor mensen die nog extra voor hun pensioen willen sparen.